I vintermånederne, hvor det er blæsende og koldt udenfor, er det hyggeligt at være indendørs med ild i brændeovnen. Når du tænder op i brændeovnen, skal du derfor huske fem råd, så du undgår brand i skorstenen. Hvert år rykker brandvæsenet nemlig ud til brande, der kunne have været undgået, hvis der var blevet fyret korrekt.
Inden for de seneste fem år har der heldigvis været en tendens til færre skorstensbrande end tidligere. Og selv om det går den rigtige vej, er det stadigvæk vigtigt at have fokus på at fyre korrekt. Ved korrekt optænding vil man kunne forebygge brand i skorstenen, samtidig med at antallet af skadelige partikler i røgen bliver reduceret.
De fem rådRisikoen for brand kan reduceres ved at følge fem råd og holde øje med ilden:
1: Brug kun tørt og rent træ2: Tænd op fra toppen3: Sørg for rigelig luft4: Røgen skal næsten være usynlig5: Hold en høj temperatur i brændeovnen, pejsen og lignende.
– Jeg tror, at de fleste kender rådene om, at man skal fyre med tørt brænde, og at der skal være god ilttilførsel. Hvad der nok er mindre kendt, er, at blæst og kulde kan øge risikoen for, at der opstår en skorstensbrand, da blæsten kan være medvirkende til, at der kommer øget træk gennem skorstenen. Tricket er derfor at holde øje med ilden og sikre, at der er en nogenlunde konstant ild, fortæller Kenny Dramshøj Christensen, der er forebyggelsesekspert hos Danske Beredskaber.
Hos Skorstensfejerlauget glæder de sig over, at antallet af brande i skorstene er faldende. Ifølge skorstensfejer Børge Petersen hænger det blandt andet sammen med det oplysningsarbejde, skorstensfejerne udfører, når de er ude at tilse brændeovne.
– Når vi er ude at tilse brændeovne, får vi som regel en dialog med ejerne. Vi kan se på skorstenene, om der er fyret korrekt, og hvis det er tilfældet, er alt jo godt. Men der er også tilfælde, hvor vi lige skal gentage de gode råd om at fyre korrekt. Derudover er nye ildsteder med tiden blevet bedre, ligesom myndigheder og organisationer de senere år har haft fokus på at forebygge brande i skorstene, siger Børge Petersen.
Hvis uheldet er ude, skal du lukke for lufttilførslen og ringe 1-1-2. Hæld aldrig vand på ilden.
Din lokale skorstensfejermester og gebyrer for skorstensfejning.
Miljørigtig fyring Private brændeovne forurener luften med skadelige partikler, der kan forårsage luftvejssygdomme og hjerte-kar-sygdomme. Hvor meget den enkelte brændeovn forurener kommer an på brændet, fyringsmetode og brændeovnens alder og type.
Fra den 1. august 2021 er du forpligtet til ved ejerskifte
af bolig at oplyse, om der står en brændeovn eller pejseindsats i din nye
bolig. Er den produceret før 2003, skal den skiftes eller skrottes, men er den
produceret efter 2003, skal du dokumentere alderen.
Er du i tvivl om alderen på din brændeovn eller
pejseindsats, så kig på brændefyringsportalen for at få forslag til, hvad du
kan gøre.
Ejerskifteordningen for brændeovne
Du er som brændeovnsejer ansvarlig for at fyre så miljørigtigt som muligt. Luftforurening skyldes ofte ufuldstændig forbrænding og viser sig ved, at røgen bliver mørk og lugter grimt. Det sker, hvis du brænder affald, vådt træ eller ved for lav varme. Det kan også ske, hvis der ikke er luft nok til forbrændingen.
Ved at følge nogle få gode råd, kan du fyre mere miljørigtigt:
brug rent og tørt træ
sørg for rigeligt luft
tænd op fra toppen af brændet
tjek at røgen er næsten usynlig
Er du i tvivl, om du fyrer rigtigt, kan du spørge din skorstensfejer om råd.
Miljøvenlig opvarmning
Problemer med brænderøg
Ofte stillede spørgsmål om brændefyring
Brændefyringsportalen
Indhold hentet fra borger.dk Afbrændingsforbud For at forebygge brande kan kommunen indføre et afbrændingsforbud.
Se Beredskabsstyrelsens aktuelle oversigt over afbrændingsforbud.
Aktuelle kommunale afbrændingsforbud
Indhold hentet fra borger.dk Sankthansbål Følg kommunens regler for åben ild og bål.
På særligt indrettede pladser er det tilladt at lave bål af rent og tørt træ. Sankt Hans aften, den 23. juni, må bålet også indeholde haveaffald.
På Naturstyrelsens hjemmeside finder du gode råd om, hvordan du tænder et godt bål, hvor det er tilladt, og hvordan du gør det sikkert.
Lav et bål
Indhold hentet fra borger.dk Brug ikke affaldstræ til opvarmning
Det er ikke tilladt at bruge behandlet træ som brænde. Du må fx ikke bruge imprægneret eller industrielt behandlet træ, da det udvikler giftige dampe.
Affaldstræ skal i stedet afleveres på den kommunale genbrugsplads. Kommunen kan oplyse om nærmeste genbrugsplads.Indhold hentet fra borger.dk Afbrænding af haveaffald Hvis din kommune tillader det, kan du afbrænde haveaffald af Sankt Hans aften. Det er ikke tilladt ellers som borger eller grundejer at afbrænde haveaffald. Du skal i stedet kompostere det eller aflevere det til kommunen.
Afbrænding på Sankt Hans aften skal dog ske under de betingelser, som din kommune har fastsat, herunder eventuelle afstandskrav og krav til den maksimale mængde, som må afbrændes, samt regler i Beredskabsstyrelsens afbrændingsbekendtgørelse.
Afbrænding af haveaffald
Indhold hentet fra borger.dk Læs ogsåPå borger.dk
Miljøvenlig opvarmning
Luftforurening
Andre sider
Brændefyringsportalen
Beredskabsstyrelsen om brandsikker bolig
Brandfare – undgå brand i naturen
LovgivningMiljøbeskyttelsesloven er rammelov på hele miljøområdet. Du kan se 'Miljøbeskyttelsesloven' på Retsinformations hjemmeside.
Miljøbeskyttelsesloven
Reglerne for håndtering af affald reguleres gennem 'Affaldsbekendtgørelsen'.
Affaldsbekendtgørelsen
Forsigtighedsbestemmelserne for brug af åben ild, lys mv. er fastsat af Forsvarsministeriet i 'Afbrændingsbekendtgørelsen'.
Afbrændingsbekendtgørelsen
Du kan læse om reglerne for luftforurening fra brændeovne i 'Brændeovnsbekendtgørelsen' og reglerne for udskiftning eller nedlæggelse af brændeovne mv. ved ejerskifte i 'Bekendtgørelse om udskiftning eller nedlæggelse af visse fyringsanlæg til fast brændsel under 1 MW ved ejerskifte af fast ejendom'.
Brændeovnsbekendtgørelsen
Bekendtgørelse om udskiftning eller nedlæggelse af visse fyringsanlæg til fast brændsel under 1 MW ved ejerskifte af fast ejendom