Brandveje
Lovgrundlag for brandveje:
I henhold til bygningsreglementets afsnit om brand.
Adgangsveje:
Brandkøretøjer skal kunne føres frem, så der maksimalt er 40 meter til fjerneste adgangsvej.
Bredden på brandvejen skal mindst være 2,8 meter. Der skal tages hensyn til brandkøretøjernes drejeradius og derfor skal brandvejen udformes, således at brandkøretøjerne uhindret kan komme frem. Hvis der etableres bomme eller lignende, skal der opsættes nøgleboks efter aftale med Beredskab og Sikkerhed. Skal være synlig og evt. tydeligt markeres med f.eks. pullerter, så afmærkningen også er tydelig, når der ligger 10 cm sne. Brandveje skal altid være farbare og rydelige uanset årstid.
Skiltning:
Skiltning af brandvej skal godkendes af Beredskab & Sikkerhed i hvert enkelt tilfælde og der accepteres kun røde skilte med hvid tekst.
Belægning:
Tilkørselsveje og brand- og redningsarealer skal befæstes, så de kan optage belastning fra akseltryk på brandkøretøjerne samt støtteben fra drejestige.
Skal kunne bære en totalvægt på mindst 18 tons.
Midlertidig overnatning
Du skal derfor udfylde nedenstående skema, og anmelde det - mindst 14 dage før.
Inden du udfylder skemaet længere ned så nærlæs venligst nedenstående først!
Anvendelse af lokaler til midlertidig overnatning.
Lokaler i institutioner, skoler, idrætshaller, osv. er i de fleste tilfælde ikke indrettet til overnatning, som det for eksempel er tilfældet for hoteller. Det betyder, at der er en række sikkerhedsmæssige krav, som skal være opfyldt, for at sådanne lokaler kan anvendes til midlertidig overnatning.
Det er anmelders ansvar, at de gældende regler overholdes.
Lovhjemmel:
Der er ændret i reglerne for midlertidige overnatninger, der er trådt i kraft 1. januar 2022 og er fastsat i Bygningsreglementer af 2018, BR-18. https://bygningsreglementet.dk
Anmeldelse om midlertidige overnatninger jf. BR-18 § 152 a, skal anmeldes til kommunalbestyrelsen via Tårnby Brandvæsen senest 2 uger før første overnatningsdøgn.
I bygningsreglementets §152a kan man læse om reglerne for midlertidige overnatninger.
Bliv klogere med vejledningen:
I bygningsreglementets vejledning til kapitel 5, kapitel 7 om Drift- kontrol- og vedligehold af brandforhold i og ved bygninger, afsnit 7.3.11 kan man læse følgende om midlertidige overnatninger:
Midlertidig overnatning
Det fremgår af BR18 § 152a at midlertidig overnatning i bygningsafsnit, som ikke er indrettet i anvendelseskategori 5, kan ske i øvrige bygningsafsnit omfattet af § 147, når det sikres at:
1) Der er tale om kortvarigt ophold på op til 5 døgn.
2) Der er tilstrækkelige alarmerings-, evakuerings- og redningsmuligheder.
3) Der i byggeri, hvor der midlertidigt overnatter mere end 150 personer, skal være mindst 1 fast vågen vagt.
4) Der udarbejdes en driftsplan efter bestemmelserne i § 83, som sikrer, at der opnås et sikkerheds niveau som beskrevet i § 82.
5) Der er udarbejdet ordensregler om forebyggelse af brand.
6) Der er udarbejdet en brand- og evakueringsinstruks.
7) Midlertidige overnatninger skal anmeldes til kommunalbestyrelsen senest 2 uger før første overnatningsdøgn.
Til arrangøren:
Du skal du sikre dig, at de lokaler hvor overnatningen placeres må benyttes til overnatning. Ejer af ejendommen skal have udpeget en driftsansvarlig, som kan vejlede dig om, hvor I bygningen dit arrangement med overnatning må finde sted, hvor mange personer der må opholde sig i de enkelte rum samt om der vil være særlige krav. F.eks. om arrangementet skal have en fast vågen vagt (myndig person) m.m.
Arrangøren skal oplyse navn og kontaktmulighed (telefon nr.) på arrangements ansvarlige person. Personen skal være tilstede under arrangementets afholdelse.
Til bygningsejerne og deres driftsansvarlige medarbejdere:
"BR18, kapitel 7 drift, kontrol og vedligehold".
Bygningsafsnittene og de individuelle rum må ikke benyttes til flere overnattende personer, end rummene er godkendt til. Generelt må der i hvert bygningsafsnit (hver brandsektion) maksimalt overnatte 50 personer. For bygningsafsnit placeret i terræn niveau accepteres dog ved midlertidig overnatning mere end 50 overnattende personer.
Retningslinjerne, for benyttelse af bygningsafsnittet til midlertidig overnatning, skal indarbejdes i byggeriets DKV-plan. For byggeri, hvor der ikke er udarbejdet en DKV-plan, skal beskrivelserne i dette afsnit følges.
Brandvæsenet skal informeres om brugen af bygningsafsnittet til midlertidig overnatning, hvilket skal anmeldes til kommunalbestyrelsen senest 2 uger før første overnatningsdøgn.
Anmeldelsen skal vedlægges følgende information og dokumentation.
• Dato og længde for overnatningen.
• Adressen for overnatningen.
• Antal overnattende.
• Kontaktperson under overnatningen.
• Oplysning om hvorvidt der er fast vågen vagt ved den midlertidige overnatning.
• En kopi af driftsjournalen for den midlertidige overnatning.
• En kopi af belægningsplan for overnatning i rum med flere end 50 overnattende.
Fra rum, der er større end 150 m², skal der være mindst to udgangsdøre til af hinanden uafhængige flugtveje helt til terræn i det fri. Udgangsdørene skal være placeret i eller umiddelbart ved lokalets modstående ender.
For rum på højst 150 m² skal der enten være udgang direkte til det fri i terræn eller adgang til flugtvejsgang med flugtvej i to modstående retninger med en afstand af højst 30 m til nærmeste udgang (dør til terræn i det fri eller til trapperum). Rummene skal være beliggende i terræn niveau med udgang direkte til det fri eller redningsåbninger for hver påbegyndt 10 sovepladser, med underkant af redningsåbning højst 2,0 m over terræn. Alternativt kan benyttes rum, der er indrettes tilsvarende retningslinjerne for rum større end 150 m².
I bygningsafsnit, hvor der ikke er installeret slangevinder, skal der i overnatningslokaler, eller tilhørende flugtveje, anbringes håndsprøjtebatterier eller trykvandslukkere, så der fra et vilkårligt punkt i overnatningslokalet er højst 30 m til nærmeste håndslukningsudstyr.
I flugtvejen eller i selve overnatningslokalerne skal der ophænges en brand- og evakueringsinstruks udfærdiget som angivet i appendiks 7B til denne vejledning.
Tobaksrygning, brug af åben ild eller varmeflader er ikke tilladt i overnatningslokalerne og tilhørende flugtveje.
Der skal udarbejdes en driftsjournal som beskrevet i afsnit 7.3.8.10.4. Driftsjournalen skal bl.a. indeholde kontrol af ordensregler for forebyggelse af brand som beskrevet i afsnit 7.3.6 og 7.3.8.4. Før benyttelsen, samt hver dag ved overnatninger over flere dage, skal lokalerne kontrolleres og driftsjournalen udfyldes.
I bygningsafsnit uden automatisk varslingsanlæg skal der opsættes røgalarmer både i selve overnatningslokalet og for lokaler uden direkte udgang til det fri tillige i tilhørende flugtveje. Der skal opsættes røgalarmer, så der fra et hvert punkt højst er en horisontal afstand på 10 m til den nærmeste og i en højde højst 11 m over gulv. Ved opsætning af flere røgalarmer skal disse være sammenkoblede for hele bygningsafsnittet. Der kan både benyttes røgalarmanlæg med fast strømforsyning og røgalarmer med batteridrift alene.
Alternativt til brug af røgalarmer skal der være en fast vågen vagt i selve overnatningslokalet, der skal have mulighed for direkte at aktivere et varslingsanlæg eller på anden sikkerhedsmæssig forsvarlig måde varsle alle i lokalet, f.eks. ved brug af en megafon. Dette vil f.eks. kunne være gældende for idrætshaller eller tilsvarende store eller høje lokaler, hvor det vil være uhensigtsmæssigt at kunne dække hele lokalet med røgalarmer. Overnatninger i rum til mere end 50 personer skal ske efter en belægningsplan, så det sikres, at de fornødne flugtvejspassager til udgangsdøre ikke spærres af sovepladser, inventar, bagage m.m. Belægningsplanen skal ophænges i overnatningslokalet. Belægningsplaner til rum for midlertidig overnatning kan udføres som beskrevet i bilag 11d og 13 til denne vejledning.
I bygningsafsnit der indrettes til mere end 150 sovepladser, skal der være en fast, vågen vagt, som skal foretage runderinger. To eller flere bygningsafsnit med fælles flugtveje betragtes i denne sammenhæng som et bygningsafsnit.
Du kan læse mere om udarbejdelse af belægningsplaner for midlertidige overnatninger i bygningsreglementets bilag 11d.
Hvis du har læst ovenstående og er klar til at udfylde anmeldelsen, så fortsætter du her:
Anmeldelse om midlertidig overnatning
Brand- og evakueringsinstruks
Hvis du opdager en brand
Ring 1-1-2 og fortæl
- Hvad der er sket
- Hvor det er sket (skriv den aktuelle adresse i instruksen)
- Om der er tilskadekomne eller savnede
Hvordan advarer du andre i bygningen?
- Er der et varslingsanlæg?
- Er der andre varslingssystemer?
- Er der en megafon til rådighed?
Hvordan sikre du dig, at alle er kommet ud?
- Er de ansatte bekendte med instruksen?
- Er der udarbejdet en evakueringsplan?
- Er der udpeget et samlingssted?
- Hvem holder rede på, at alle er ude?
- Hvem modtager brandvæsnets indsatsleder?
Hvad gør I, hvis I ikke kan komme ud?
- Luk døre mod branden (ikke låse)
- Søg ud til vinduerne og få kontakt med folk på gaden, gør opmærksom på, at der er behov for hjælp.
- Søg ned til gulvet hvis der er røgfyldt i lokalet
Der findes forskellige brand- og evakueringsinstrukser, da der er forskel på, hvad man skal gøre afhængigt af, om der f.eks. er tale om et plejehjem, institution eller en kontorbygning uden varslingsanlæg.
Hent en skabelon:
Vi har lavet fire skabeloner, som er tilgængelige for jer på brandvæsnets hjemmeside. I kan selv indsætte relevante oplysninger så som adresse og samlingssted. Print den instruks, der passer til jeres institution eller virksomhed og hæng den op et sted, hvor personalet ser den. Det kan f.eks. være ved udgangsdøre, ved alarmtryk, i mødelokaler, på kontoret eller lignende steder.
Brand- og evakueringsinstruks for bygninger uden ABA eller varslingsanlæg (pdf)
Brand- og evakueringsinstruks for bygninger uden ABA eller varslingsanlæg (Word)
Gælder for bygninger, hvor der ikke er automatisk brandalarmeringsanlæg (ABA) eller varslingsanlæg. Eksempler kan det være visse kontorbygninger, ældre bygninger mv.
Brand- og evakueringsinstruks for bygninger med internt varslingsanlæg (pdf)
Brand- og evakueringsinstruks for bygninger med internt varslingsanlæg (Word)
Gælder for bygninger, hvor der er et internt varslingsanlæg, der varsler lokalt i bygningen. Der sendes ikke automatisk besked til brandvæsnet. Eksempler er skoler uden ABA, visse kontorbygninger, plejehjem, forsamlingslokaler mv.
Brand- og evakueringsinstruks for bygninger med ABA og automatisk varslingsanlæg (pdf)
Brand- og evakueringsinstruks for bygninger med ABA og automatisk varslingsanlæg (Word)
Gælder for bygninger, hvor der er et automatisk brandalarmeringsanlæg og varslingsanlæg, der aktiveres af brandalarmeringsanlægget. Eksempler er nyere daginstitutioner, skoler med ABA, forsamlingslokaler, hoteller mv.
Brand- og evakueringsinstruks for plejeinstitutioner (pdf)
Brand- og evakueringsinstruks for plejeinstitutioner (Word)
På plejehjem kan der være mange personer, der ikke kan komme ud ved egen hjælp, og det anbefales derfor, at beboere, der ikke er i umiddelbar fare, forbliver i deres bolig.
Forebyggelse af brand
Forebyg brand i din virksomhed eller institution
En brand på en virksomhed eller institution medfører ofte store tab. Ikke kun tab af værdifulde løsøre, men også af værdifuld tid. Og ikke mindst kan den sætte dybe spor og angst i sjælen på de personer der bliver berørt af branden.
De fleste virksomheder er dækket godt ind via deres forsikringer. Men hvorfor vente og håbe, det ikke er din virksomhed eller arbejdsplads, der bliver ramt af brand?
Som driftansvarlig eller ansat på en virksomhed har du stor indflydelse på, hvor brandsikker din hverdag skal være. Og nogle gange er det de små ting, der tæller. Er du opmærksom på dem?
Ingen virksomheder eller institutioner er ens, og hver enkelt har deres egne opgaver, arbejdsområder og deres måde at gøre ”tingene” på. Der er dog også fællestræk mellem vidt forskellige arbejdspladser. Og der er flere arbejdssituationer, som kan gå hen og forårsage en brand.
Stil dig selv spørgsmål
Til en start kan du som virksomhedsejer eller driftansvarlig stille dig selv nogle overordnede spørgsmål, der generelt gælder for de fleste virksomheder:
- Har alle medarbejdere styr på, hvor brandslukkerne er, og ved de hvordan man bruger dem?
- Når der bliver skåret, svejset og i øvrigt brugt åben ild, ved du så, om der er styr på, at der ikke går ild i noget?
- Inden du går hjem, har du så sikret dig, at elektriske apparater er slukket – hvad med for eksempel kaffemaskinen?
- Er der branddøre eller porte, der skal lukkes inden I går hjem?
Anbefalinger
Derudover anbefaler Tårnby Brandvæsen jer at gøre følgende:
- Udpeg en ansvarlig for brandsikkerheden.
- Personalet skal være orienteret om brandsikkerhed og evakueringsprocedurer.
- Sørg for, at brandslukkere og slangevinder regelmæssigt efterses og vedligeholdes.
- Kontrollér regelmæssigt jeres elektriske installationer.
- Sæt brandtæpper og brandslukkere op i køkkener og i nærheden af maskiner.
- Informer medarbejder om rygepolitik.
- Opbevar brandfarlige væsker og gasser på den rigtige måde. Er du i tvivl så spørg brandvæsnet.
- Hold alle udgange frit tilgængelige.
- Oprethold en ren og ryddelig arbejdsplads.
- Undgå brandbart oplag eller affaldscontainere tæt på bygningen.
- Ingen oplag i teknikrum.
- Begræns oplag i flugtvejsgange og intet oplag i trapperum. Er du i tvivl så spørg brandvæsnet.
På Tårnby Brandvæsens hjemmeside kan du finde flere informationer og gode råd til arbejdet med brandsikkerhed i din virksomhed eller institution.
Uddannelse og instruktion af personale
• Brand- og evakueringsinstruks.
• At der er et varslingsanlæg i bygningen, og hvorledes varslingen lyder.
• Placering af pladsfordelingsplaner, inventaropstillingsplaner el.lign. samt elsikkerhedsattest og brand- og evakueringsinstruks.
• Placering og brugen af slangevinder og håndslukningsudstyr.
• Lukke døre ved evakuering så brand- og røgskader bliver minimeret.
• Selvlukkende dør må ikke fastholdes i åben stilling med kiler, kroge, hasper, opbinding el.lign.
• Inventar eller oplag må ikke henstilles i flugtvejene, i trapperum og gangarealer både i bygningen og i gårdarealer.
• Brandveje skal være friholdte.
• Hvilken rolle man som personale har, ved evakuering af bygningen.
Generelle ordensregler
Dette afsnit beskriver generelle ordensregler, der skal efterleves i byggeri i alle anvendelseskategorier. Der skal dog ikke nødvendigvis udarbejdes opslag med disse.
Ordensreglerne skal sikre at:
• Porte, adgangsveje og redningsarealer, som er nødvendige for redningsberedskabets rednings- og slukningsarbejde, skal altid være passable. Kortvarig standsning på brandveje kan accepteres, såfremt chaufføren er i umiddelbar nærhed af køretøjet. Beplantning skal holdes nede, så det ikke reducerer brugen af brandvejene og adgangsvejene.
• Flugtveje, flugtvejspassager og friarealer skal være frie og ryddelige i hele deres bredde. Evt. møbler og inventaropstilling i flugtvejsgange skal placeres, så de ikke hindrer de frie gangpassager, som nærmere beskrevet i afsnit 7.3.2.1 vedrørende gangarealer i flugtveje.
• Der skal være fri adgang til slangevinder og håndslukningsudstyr.
• Redningsåbninger skal kunne åbnes indefra uden brug af nøgle eller særligt værktøj. Der skal være fri og uhindret adgang til redningsåbningerne for personer i rummene.
• Døres, portes og lemmes selvlukkefunktion skal være funktionsdygtig. Døre, porte og lemme skal lukke tætsluttende til fals. Der skal føres jævnlig kontrol med, at disse er funktionsdygtige. Selvlukkemekanismen må ikke sættes ud af funktion, og dørene må ikke fastholdes i åben stilling ved hjælp af kroge, hasper, kiler el.lign.
• Teknikrum (ventilationsrum, el-tavlerum m.v.) må ikke anvendes til henstilling af inventar, varer og lignende.
Ordensregler.
BR18 § 148, nr. 2, angiver at:
Der er udarbejdet ordensregler for bygningsafsnit omfattet af § 147.
Udover de generelle ordensregler som angivet i afsnit 7.3.6, skal der for bygningsafsnit som angivet i BR18, § 147 i DKV-planen tilføjes supplerende ordensregler tilpasset det aktuelle bygningsafsnit. Dette kan f.eks. være:
• Fjernelse af affald.
• Retningslinjer for tobaksrygning.
• Placering af servicevogne.
• Opladning af elektrisk hjælpeudstyr f.eks. kørestole.
• Afbrydelse af elektrisk udstyr efter brug f.eks. kaffemaskiner.
• Specielle retningslinjer for flugtvejspassager gennem sluser, f.eks. kassesluser i butikker.
• Specielle retningslinjer for flugtvejspassager gennem lagerområder, f.eks. i butikker.
• Brug af levende lys eller anden form for åben ild.
• Anvendelse af let antændelige materialer eller materialer med høj brandbelastning i forbindelse med indretning og udsmykning.
For bygningsafsnit med tilknyttet personale, skal ordensreglerne fremgå af opslag ved relevante personalegruppers opholds- eller personalebetjente steder, f.eks. i reception, personales opholdslokaler.