Komfurvagter består typisk af en lille føler, som placeres over kogepladen eller komfuret og en tilknyttet relæboks, som kan placeres skjult i forbindelse med strømtilførslen til komfuret. Den valgte type komfurvagt er nærmere beskrevet i ”Brugervejledningen”, som er medtaget som bilag til denne rapport.
I Norge har det siden 2010 været pligtigt at installere komfurvagt i private køkkener i forbindelse med renovering eller nyinstallation. Der berettes om positiv effekt af dette krav.
Der blev i 2015 udgivet en europæisk standard DS/EN 50.615 for komfurvagter. I 2019 indgik BrandBevægelsen aftale med TrygFonden og Beredskabsstyrelsen om at gennemføre et pilotprojekt om komfurvagter med følgende rollefordeling:
• TrygFonden finansierer indkøbet af ca. 50 komfurvagter i 2019
• Beredskabsstyrelsen finansierer opsætning af komfurvagterne i 2020
• BrandBevægelsen leder projektet og afholder omkostningerne hertil
Pilotprojektet er afsluttet i marts 2022 og man har netop udsendt en evaluering af projektet.
Halvdelen af forsøgsdeltagerne var almindeligt fungerende borgere, mens de resterende er udsatte borgere med kognitive svækkelser. Efter pilotprojektets afslutning har især de udsatte borgere lagt vægt på den tryghedsfølelse, som komfurvagten har givet dem.
”Det har overrasket mig glædeligt, at så mange af deltagerne i forsøget er bevidste om deres egen ’upålidelighed’ og derfor sætter pris på, at komfurvagten passer på dem”, fortæller projektleder Peter Hofman-Bang, der har interviewet alle forsøgsdeltagere.
Forsøgsdeltagerne udtrykker stor tilfredshed, og alle har været positive over for at lade komfurvagten blive siddende ved projektets afslutning.
Også hos Skottegården er der tilfredshed med projektet og dets konklusion.